Tudja milyen alapanyagokból vannak a nyílászárók?

Házunk, lakásunk nyílászárói készülhetnek a mára már nagyon elterjedt műanyagból, a régóta nagyon jól bevált fából és az extravagáns alumíniumból. Természetesen minden alapanyagnak vannak előnyei és hátrányai is, a kiválasztás általában történhet esztétikai alapon, funkcionális megfontolások alapján és az anyagiak szempontjából.

A műanyag ablakok és ajtók kereteinek az alapanya a PVC, ezekből készülnek a különböző profilok, egy belső acélváz merevítővel biztosítják az alaktartást, és gumi tömítésekkel látják el. A műanyag nyílászárók a profilban kialakított kamráknak köszönhetik a jó hőszigetelő tulajdonságaikat. Minél több kamrája van egy műanyag nyílászárónak, annál jobb lesz a hőszigetelés képessége. A fa nyílászárókkal szemben a műanyag nyílászárók legnagyobb előnye, hogy lényegében nem kell karbantartani őket, sem festeni, sem pácolni, maximum néha lemosni. A színtartóssági garanciásak a színüket a teljes élettartam alatt megtartják, a legtöbbjük fehér színben kapható, de vannak lakkozott és fóliázott kivitelűek is. A színt később már nem vagy csak nehezen változtathatjuk meg, ezért alaposan gondoljuk meg, milyet szeretnénk.

Az ajtók különféle mintázatokkal készülnek, rendkívül könnyűek és semmilyen felületkezelést nem igényelnek. Az ablakok számtalan méretben és formában rendelhetőek, a védőfóliát a keretekről távolítsuk el hamar, nehogy a nap ráégesse a tokra.

A fa nyílászárók esztétikai előnyeivel, természetes hatású szépségével a másik két alapanyag kevésbé versenyezhet. A fa nyílászárók színe később is változtatható, pácolással számtalan fafajta színe elérhető, lakkozással az eredeti fa színe tartható meg, de festéssel is nagyon jól színezhetőek. Bármilyen formát el lehet készíteni belőle, élettartama a felhasznált anyagoktól és felületkezeléstől függően rendkívül hosszú is lehet. A legjobban ebből a szempontból a keményfából készültek, a formatartás miatt fontos, hogy megfelelően ki legyenek szárítva, mert különben vetemedés léphet fel. Természetesen minél igényesebb és strapabíróbb egy fa nyílászáró, az ára is ennek megfelelően lesz magasabb.

Az alumínium nyílászárók profilja teljes mértékben hőhídmentes, igény szerint acélbetétekkel merevítik. Színezni lehet porszórással és eloxálással, de vékony fa dekorlapokkal a felület a fa nyílászáról hangulatát is megteremtheti. Rendkívül időtálló megoldás az alumínium nyílászáró, a vetemedés teljesen kizárva, javítást nem igényelnek, egyetlen hátrányuk lényegében a kissé magas áruk.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004