Tudja milyen karbantartást igényelnek a műanyag nyílászárók?

Tudja milyen karbantartást igényelnek a műanyag nyílászárók?Ahhoz, hogy műanyag nyílászáróink sokáig megfelelően működhessenek, szükséges bizonyos karbantartási módok elvégzése. Elterjedt tévhit a műanyag nyílászárókkal kapcsolatban, hogy az időnkénti tisztításokon kívül tulajdonképpen semmilyen törődést nem igényelnek.

Ez azonban koránt sincs így. Ha célunk az, hogy műanyag ajtóink, ablakaink minél tovább megőrizhessék eredeti minőségüket, legalább évenként egyszer ellenőrizzük le a vasalatok finombeállításait. Természetesen az a legjobb, ha ezt szakemberrel végeztetjük el, mert megfelelő tapasztalat és hozzáértés híján akár könnyen kárt is tehetünk a vasalatokban, aminek javítási költsége a többszöröse lehet az egyszerű karbantartási költségeknek. Egy lakás vagy ház évenkénti karbantartási költsége az összes nyílászárót figyelembe véve 4 és 8 ezer forint közötti összegre tehető, míg egy elrontott vasalat cseréje 20 – 30 ezer forintba kerülhet.

 

A szakembert igénylő finombeállítási munkálatokon kívül is vannak még dolgok, amiket mi magunk is megtehetünk, ha műanyag nyílászáróink élettartamát szeretnénk megnövelni. A vasalatok olajozását például mi is el tudjuk végezni évente egyszer, de még véletlenül se növényi olajjal próbálkozzunk, hanem valamilyen műszerolajjal, vagy varrógépolajjal. Általában a legtöbb műanyag ablak vasalatán fel vannak tüntetve azok a pontok, ahol az olajozást célszerű elvégezni.

 

Az ablakok esztétikai karbantartása egyrészt puha ronggyal és langyos mosószeres vízzel való tisztításból áll, másrészt kisebb karcokat folyékony súrolószerrel lehet eltüntetni. A fóliázott műanyag nyílászárók kisebb sérüléseit szakboltokban megvásárolható javító filcekkel korrigálni tudjuk.

 

Az üvegeket soha ne tisztítsuk újságpapírral, mivel az a ablaküveg felületét megkarcolhatja. Az üvegek felületét is puha ronggyal és ablaktisztító folyadékkal célszerű végezni, a mikroszálas kendő különösen ajánlott. Ügyeljünk arra, hogy a vízrések nehogy véletlenül eltömődjenek, mert az beázáshoz vezethet. Az ablakok kilincsire ne akasszunk rá soha semmit, száradó ruhát sem, ugyanis ezek a plusz terhelések is elállíthatják a

vasalatot, ami az ablakok akadásához, nehezen záródásához vezethet. A legtöbb gyártó a karbantartási munkálatok elmulasztása miatt előforduló problémákra a garanciális javítást, vagy cserét nem vállalja, ezért is fontos ezeket a munkálatokat pontosan elvégezni.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004