Néhány fontos dolog a műanyag ablakokról

Néhány fontos dolog a műanyag ablakokrólAmennyiben nincs túl sok pénzünk, a kültéri nyílászárókat is minél olcsóbban szeretnénk majd beszerezni, és erre a kézenfekvő megoldás egyértelműen a műanyag nyílászárók választása lesz. Mára már persze ebben a szegmensben is vannak csúcskategóriás termékek, amik semmiképpen nem mondhatók olcsónak. De természetesen a műanyag ajtók, ablakok között találjuk meg ma is a legolcsóbb és mégis elfogadható minőségű nyílászárókat.

Az alacsony ártól a közepesen alacsony árig a laikus számára sokszor csak az árcédula változása a feltűnő, pedig több fontos tényező meglétével, (vagy nem meglétével) kellene összehasonlítani ezeket az árcédulákat. Vegyük például a hőszigetelési képességeket, a kamrák számát, a résszellőzés meglétét, milyenségét, a beépítési mélység nagyságát, a stabilitás jellemzőit, az üvegek jellemzőit (vastagságát, rétegszámát), a vasalat minőségét, a garancia idejének hosszúságát.

 

De az sem megvetendő szempont, ha az ablak designját, a megjelenést vesszük a választás alapjává. Mért is ne tehetnénk, hogy elsődlegesen a homlokzati megjelenés szépségére törekedve válasszunk ki két – három változatot, majd csak ezután néznénk át a tudásbeli különbségeket és az árcédula nagyságát.

 

Ugyancsak jó ha tudjuk, ha az esztétikum fontos számunkra, hogy egyre több lehetőségünk van a műanyag ablakokat nem csak fehér színben elérni. A különböző RAL színektől akár az élethű fa reprodukcióig sokféle felületből választhatunk, viszont arra érdemes odafigyelnünk, hogy ezeknek a felületeknek a minőségében meglehetősen nagy különbség lehet, az olcsó bútorfólia kinézettől a tényleg élethű megjelenésig.

Szintén fontos lenne figyelni (bár ez már némileg avatottabb szem meglétét feltételezi), a méretpontosság és a kidolgozottság minőségét is. A kidolgozottság egyértelműen hatással van az esztétikai megjelenésre is, viszont a méretpontosság szem általi ellenőrzése már nem olyan egyszerű feladat.
De mindkettő nemcsak a nyílászáró élettartamát, hanem a záródás pontosságát is nagyban befolyásolja. Például ha a zárólemezek szépen lekerekítettek, a zsanérokat pedig rejtetten helyezték el, az az előbb említettekre egyértelműen jó hatással van, de az ablak tisztíthatóságát is jelentősen meg tudják könnyíteni.

 

Ablak, ajtó vásárlása előtt a legjobb összeállítani egy számunkra fontos ellenőrzési listát, ezzel elkerülhetjük, hogy akárcsak egy fontos részlet is kikerüljön a figyelmünk középpontjából.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004