Műanyag ablak és az 'u' értékek

Műanyag ablak és az 'u' értékekAz, hogy egy műanyag ablak mennyire jó hőszigetelő, az úgynevezett hőátbocsátási tényezővel jellemzik a szakemberek. A jellemzésre használt tényezőt u értéknek hívják, és a mértékegysége a W/m2K. Ez részletesebben azt jelenti, hogy mennyi Watt hőenergia tud átáramlani 1 négyzetméteres felületen, ha egy Kelvin fokkal emelkedik a hőmérséklet.

A műanyag ablakok (és természetesen más anyagú ablakok) esetében több különböző u értéket is megkülönböztetünk. A ug érték például csak az ablaküveg hőátbocsátási tényezőjét jellemzi.

Tehát a műanyag profil tényezője ebben az esetben nincs feltüntetve. Ha meg akarjuk tudni a teljes műanyag ablak hőátbocsátási tényezőjét, akkor az uw értéket kell megkeresnünk. Ebben az esetben mind az ablaküveg, mind pedig az ablakkeret hőátbocsátási tényezője együtt szerepel. Ma már az új építésű házakba többségében csak a fokozottan hőszigetelt ablaküvegeket építik be. Ezzel jelentős mennyiségű energia takarítható meg, ami egyben pénzmegtakarítást is jelent, és egyben jelentősen javul a komfortérzet is, mivel a nyílászárók közelében nem jelenik meg a kellemetlen hideg érzet.

Ahhoz, hogy az ablaküvegek megfelelő hőszigetelő képességét elérjék, a standard 4mm-es üveglapok vastagságát extrém méretekig kellene növelni, mivel ez ésszerűtlen és kivitelezhetetlen is, különböző technológiák segítségével érik el a szakemberek, hogy az ablakok üvegei fokozottan hőszigetelőek legyenek. Egy normál 4mm-es üveglap u értéke 5,8, ha az üvegezést megkettőzik, és közéjük levegő kerül, ez az érték máris 2.8-ra csökken. Ennek az értéknek az eléréséhez kell még egy speciális távtartó az üvegek közé, hogy ott is meg legyen nehezítve a hő átáramlása, a szakemberek ezt úgy hívják, hogy a két ablaküveg közötti hőhidat megszakítják.

A még nagyobb hőszigetelés érdekében az egyik ablaküvegre úgynevezett Low-E lágyfém bevonat kerül, amivel a fentebbi 2,8-as érték 1,4-es értékre csökkenthető. Ma már ez az érték egyáltalán nem számít a legjobbnak, a következő fokozatnál úgy érik el az 1,0 u értéket, hogy a két üveglap között található légrésből kivonják a levegőt, és ezt hőszigetelési célból jól kihasználható rést argon gázzal töltik fel. Ettől az 1,0-ás u értéktől vannak már jobban hőszigetelő ablakok, de azokat normál építésű házakba lényegében felesleges beépíteni, ezek a 0,7 érték alatti ablakokat csak a passzív házakba éri meg kihasználhatóan beszerelni.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004