Milyen garanciák lehetnek új nyílászáróknál?

Milyen garanciák lehetnek új nyílászáróknál?Amikor új nyílászárókat vásárolunk, és azt be is építettjük, többféle garanciával is számolhatunk, de mik is lehetnek ezek, és mire érdemes odafigyelni a nyílászáró garanciákkal kapcsolatban? Ahhoz, hogy a megfelelő garanciákat megkaphassuk az újonnan megvásárolt ablakokra és ajtókra, és természetesen a reményeink szerint teljes mértékben szakszerűen végrehajtott beépítésre, az alábbi tényezőknek kell teljesülniük.

Amennyiben a vásáslásunk tárgya műanyag nyílászáró lesz, akkor a minimális és törvényileg is előírt garancia 12 hónap, ettől a kereskedő lefelé nem, de felfelé természetesen eltérhet, azaz adhat akár lényegesen hosszabb időtartamra szóló garanciát jó minőségű termékére. Az új nyílászárókra szóló garanciák a szerkezeti elemekre vonatkoznak, úgymint az üveg-, keret-, szárny- és vasalat szerkezetére. Azt jó, ha figyelembe vesszük, hogy a garancia érvényessége minden esetben csak rendeltetésszerű használatra szól, az ettől eltérő okok miatti meghibásodások javítási költségeinek terhét a tulajdonosnak kell viselnie. A nyílászárókra szóló garanciális időt az átadás kezdetétől számítják.

Másik vonatkoztatási pont az úgynevezett szavatossági idő, amely 60 hónapra szól. A szavatossági idő lényege az, hogy ezen a meghatározott 5 éven belül a gyártó és a forgalmazó szavatosságot vállal arra, hogy a nyílászárók átadásakor szerkezeti hibája rejtett formában sem volt, valamint alkatrész utánpótlást vállal minden eladott bármilyen típusú ablakra és ajtóra a vásárlástó számított 60 hónapig.

Nem ritka, hogy az új nyílászárók megvásárlása során árnyékolástechnikai eszközöket is választ a vevő, természetesen ezekre is jár a minimálisan kötelező 12 hónap garancia.

A beépítésekre szintén 12 hónap minimum garancia idő, de vannak olyan jól működő beépítést végző cégek, melyek akár 24 hónap garanciát is vállalnak. A beépítés garanciája szól a rögzítés-, a szigetelés és a megfelelő vízzárás minőségére, valamint a külső esztétikára is.

Miután a szerződés megkötötte a két fél, legyártják a nyílászárókat, ennek határideje van, ami a szerződésben szerepel. Ezek elkészülte után a beépítés idejéről egyeztetés történik, majd a megbeszélt időpontban a beépítést végző vállalkozó megkezdi a beszerelést. Jó esetben már azon a napon be is fejezik a munkákat, a tulajdonos átveszi azt és legkésőbb ekkor meg kell kapnia beépítésre vonatkozó garanciális leveket is.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004