Nyomtatás

Új nyílászárók energiamegtakarítási képessége

Új nyílászárók energiamegtakarítási képességeA családi házak és más lakások energetikai szempontjai szerint a legmeghatározóbbak a falak szigetelésének jellemzői és a nyílászárók minőségei. Az épületek energiamegtakarítása felől nézve a legtöbb energia pedig mindenképpen az ablakokon és ajtókon keresztül szökhet meg a legkönnyebben, ami persze akkor történhet csak meg, ha a nyílászárók régiek, korszerűtlenek. Ha a falak szigetelése rendben van, az új nyílászárókkal ma már könnyen elérhető hogy ugyanolyan mértékű szigetelési értékeket érjünk el, amit a falak már eleve biztosítanak.

A hozzá nem értők az első ránézésre nem veszik észre a megvásárolható ablakok közötti különbségeket, pedig a ma kapható nyílászárók között nemcsak árban, hanem szerkezei és szigetelési szempontból is nagy eltérések lehetnek. Az új nyílászárók megvásárlásával és beépítésével hosszú évekre, évtizedekre döntünk házunk, lakásunk energiamegtakarítási képességeiről. Tehát ezt a hosszú időtartamot figyelembe véve alaposan meg kell gondolnunk, hogy milyen nyílászárókat veszünk meg, mivel nemcsak alul tervezhetjük a lehetséges megtakarításokat, de túl is vásárolhatjuk magunkat a falak szigetelésénél jobb minőségű nyílászáró beépítésével.

Az esztétikum kérdésén kívül a két legfontosabb kérdésünk tehát a hőszigetelési tulajdonságok és a tartósság kell legyen.

Sokan választják az árában könnyebben elérhető műanyag nyílászárókat, ezeknél a jobb minőségű hőszigetelést és a tartósság növelését a kamrák számának növelésével, ezzel párhuzamosan a beépítés mélységének megnövelésével, az üvegezés hőszigetelő képességeinek javításával és a korszerű vasalatokkal érik el.

A szintén népszerű korszerű fa alapanyagú ablakok már eleve jól szigetelnek, a vetemedés megakadályozására pedig háromrétegű ragasztást alkalmaznak. A hőszigetelő üvegezés itt is jellemző, sok esetben a külső részre alumínium borítást is tesznek a tartósság növelése érdekében.

A megfelelő vasalat minkét alapanyagból készített nyílászáró tartósságának kulcsa, érdemes erről részletesen is tudakozódni, mind a biztonsági elemekről, mind pedig azok minőségéről.

A legjobb hőszigetelési értékeket felmutatni tudó nyílászáróknál fő kérdés a hőszigetelő üvegezés milyensége, például a passzív házaknál már kizárólag csak háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátott ablakokat építenek be. Ezeknek az ablakoknak a belső felülete nem tud lehűlni 17 fok alá, ami a lakó klímát nagyban növeli.